domingo, 30 de mayo de 2010

Informació històrica

Les xemeneies estan construïdes en diferents anys, la primera va ser entre 1971-1973, la segona entre el 1972 i el 1974 i la tercera va ser construïda entre 1975 i el 1976.


Les tres xemeneies formen part de la historia de la implantació i desenvolupament del us d'energia elèctrica a Catalunya durant el S.XX

Segons unes fonts les tres xemeneies són uns dels pocs elements que queden del passat industrial recent al municipi de Sant Adrià del Besòs.


La central tèrmica de Sant Adrià, coneguda sobretot per les seves tres xemeneies, es troba immersa dins un procés de canvi d’ús. Se’n preveu el tancament per a l’any 2010, quan ja es trobi en funcionament la nova central de cicle combinat que Fecsa-Endesa està construint al marge dret del riu Besòs. L’històric paper que ha desenvolupat la central dins la identitat col·lectiva de Sant Adrià de Besòs arriba al seu punt culminant al mes de novembre del 2009 amb una consulta ciutadana sobre la conservació o l’enderrocament de la central. Finalment, la població vota a favor de mantenir les tres xemeneies, amb un 82,2% dels vots registrats.

Sant Adrià, va desenvolupar un gran creixement demogràfic i urbanístic al llarg del segle XX, lligat en gran mesura al desenvolupament industrial que va patir el litoral comprès entre el port de Barcelona i Badalona, i a l’històric paper que el municipi va desenvolupar en la producció elèctrica al llarg del procés industrial.



La central tèrmica de Sant Adrià, propietat de l’empresa Fecsa-Endesa, se situa al front marítim del municipi, al marge esquerre del riu Besòs, davant de l’avinguda Eduard Maristany. Amb una alçada de 200 m sobre el nivell del mar, les tres xemeneies que constitueixen la part més visible de la central tèrmica són el resultat de la remodelació que a partir del 1972 es va fer a l’antiga central, construïda l’any 1912 sobre el mateix emplaçament que l’actual, propietat en aquells temps de l’empresa Energia Eléctrica de Catalunya.


Abans de les tres xemeneies era un descampat que es feia servir per deixar el carbó que les altres fàbriques de Badalona necessitaven, és a dir era una mena d'abocador.




Les fonts d'informacio que em utilitzat han sigut:
Ramón Sierra
www.wikipedia.org
www.lavanguardia.es/hemeroteca

No hay comentarios:

Publicar un comentario